7 belangrijkste soorten fotografiestijlen

Hoewel de meeste fotografen gespecialiseerd zijn in één of twee verschillende soorten fotografie, kan het experimenteren met verschillende fotografiestijlen helpen om je vaardigheden uit te breiden. De technische en creatieve vaardigheden die nodig zijn, hebben vaak betrekking op meerdere fotografiestijlen. Dit betekent dat als je op één gebied beter wordt, je waardevolle lessen en technieken kunt leren die je een betere fotograaf maken in andere fotografiestijlen. Door onderstaande zeven verschillende fotografiestijlen te leren en te beoefenen, kun je een sterke basis leggen voor je fotografiecarrière.

fotografiestijlen

1. Portretfotografie

Een van de meest voorkomende fotografiestijlen, portretfotografie of portretfotografie, is gericht op het vastleggen van de persoonlijkheid en stemming van een individu of groep. De beelden kunnen open of geposeerd zijn, van het hele lichaam of van dichtbij. In beide gevallen zijn het gezicht en de ogen van het onderwerp meestal in beeld. Belichting en achtergrond helpen om toon en emotie over te brengen. Populaire soorten portretfotografie zijn portretten voor senioren, familieportretten, verlovingsfoto’s en professionele headshots. De beste portretfotografen zorgen ervoor dat cliënten zich volledig op hun gemak voelen, zodat hun uitdrukkingen natuurlijk en ontspannen zijn.

2. Fotojournalistiek

Fotojournalistiek is een manier om het verhaal van een nieuwswaardige (misschien zelfs historische) gebeurtenis of scène door middel van foto’s te vertellen. Dit is een van de fotografiestijlen die je veel tegen komt in het nieuw of kranten, zoals de NOS of de Telegraaf. Fotojournalistiek moet zo objectief en waarheidsgetrouw mogelijk zijn en het vastleggen van spontane momenten zoals ze gebeuren is belangrijker dan het maken van foto’s die perfect zijn. Over het algemeen wonen fotojournalisten geplande evenementen bij in de hoop ongeplande, ongescripte momenten vast te leggen.

fotografiestijlen
fotografiestijlen

3. Modefotografie

Modefotografie toont en verheerlijkt kleding, schoenen en accessoires om ze aantrekkelijker te maken voor consumenten. Het wordt vaak gepubliceerd in tijdschriften en online. Mensen kunnen deze niche kiezen boven andere soorten fotografie vanwege de mogelijkheid om zeer creatief te zijn in het maken van foto’s opvallend en aantrekkelijk. Modefotografen maken veel full body shots en werken op allerlei locaties, van modeshows tot studio’s met volledige belichting tot straten in de stad en open velden. Ze gebruiken veel van dezelfde vaardigheden als portretfotografen en moeten goed teamwerk en communicatie oefenen bij het werken met shootstylisten, creatieve regisseurs en modellen.

4. Sportfotografie

Door atleten, coaches en zelfs fans op het perfecte moment te fotograferen, kunnen sportfoto’s de passie, het drama en de emotie weergeven die ten grondslag liggen aan sportevenementen. Sportfotografen moeten snel richten en fotograferen om de actie om hen heen bij te houden, en het is het beste om een hogere ISO te gebruiken om met een snellere sluitertijd te fotograferen. Sportfotografen gebruiken meestal ook lange, zware lenzen om in te zoomen op de actie. Interessante hoeken kunnen ervoor zorgen dat je werk opvalt in deze competitieve fotografiestijlen.

fotografiestijlen
fotografiestijlen

5. Stillevenfotografie

Zoals het klinkt, gaat het bij stillevenfotografie om levenloze objecten – natuurlijk of door de mens gemaakt. Stillevenfotografie kan artistiek of commercieel zijn. Het wordt vaak gebruikt voor stockfotografie en productreclame. (Denk aan de productfoto’s in catalogi, tijdschriften en reclameborden.) Voor stillevenfotografen zijn selectie van objecten, opstelling en belichting essentieel om een goede foto te maken.

6. Redactionele fotografie

Redactionele fotografie wordt gemaakt ter illustratie van een verhaal of artikel, meestal voor een tijdschrift of krant. Het onderwerp van redactionele fotografie kan sterk variëren en is volledig afhankelijk van het onderwerp van de tekst die het begeleidt. Over het algemeen wilt u bij redactionele fotografie opnamen maken die geschikt zijn voor verschillende lay-outs, waaronder horizontale en verticale composities. Bij redactionele fotografie werk je waarschijnlijk nauw samen met schrijvers en art directors, en het tonen van goede communicatieve vaardigheden en professionaliteit zal je helpen om te slagen.

fotografiestijlen
fotografiestijlen

7. Architectuurfotografie

Zowel het interieur als het exterieur van gebouwen en structuren zijn het onderwerp van architectuurfotografie. Van pakhuizen tot stadsbruggen tot oude boerenschuren, dit genre omvat uiteenlopende structuren. Vaak toont de foto de esthetisch meest aantrekkelijke onderdelen van het bouwwerk, zoals een bepaalde balk of boog. Interessante materialen en kleuren kunnen ook worden benadrukt. Verlichting kan een uitdaging zijn bij architectuurfotografie en voor buitenopnamen moeten fotografen weten hoe ze met natuurlijk licht moeten werken. Uitrusting zoals een tilt-shift lens, een statief en een panoramakop zijn vaak nuttig. Architectuurfoto’s kunnen waardevol zijn voor ontwerpers, architecten, verhuurbedrijven en investeerders in gebouwen.