De 7 belangrijkste fotografie tips

Ben jij klaar om jouw fotografie naar een hoger niveau te tillen? Het begint met de basis van compositie, maar er zijn enkele eenvoudige technieken die je kunt gebruiken om betere foto’s te maken en gewone beelden te veranderen in buitengewone foto’s. Lees deze 7 fotografie tips om foto’s te maken als een pro.

1. Hoe je goede foto’s componeert

Goede foto’s beginnen met een goede compositie: hoe je de opname inkadert en waar je verschillende elementen in de scène plaatst. Als je leert hoe je je foto’s goed componeert, ben je goed op weg om geweldige foto’s te maken.

Fotografie is een kunst, dus er zijn momenten dat je het beeld gewoon ziet en op gevoel vastlegt. Vaker wel dan niet zal het kiezen van een onderwerp en het toepassen van het principe van de Derde Regel je foto’s verbeteren. De regel van derden houdt in dat je je onderwerp of horizon niet in het midden van het kader plaatst.

Overweeg de aandacht op je onderwerp te vestigen door de manier waarop je een foto “omlijst”. Dat betekent niet dat je een grafisch kader rond je foto maakt met je favoriete bewerkingsprogramma. Zoek liever iets in de scène waarmee je je onderwerp of focuspunt kunt omringen. Plaats je onderwerp binnen bepaalde grenzen met alles wat je tot je beschikking hebt. Je kunt hier heel creatief mee omgaan.

fotografie tips

Je kunt bijvoorbeeld iets op de voorgrond gebruiken. Dat kan een deuropening zijn, een raam of een hek – of delen daarvan. Het kan iets uit de natuur zijn, zoals bomen, inclusief hun ledematen en bladeren. Je kunt zelfs een portret inlijsten en je onderwerp zijn handen, armen en zelfs zijn benen laten gebruiken als hij flexibel genoeg is. Creatieve kadrering biedt een uniek perspectief. Het helpt ook om de aandacht van de kijker te richten op het onderwerp. Het kan even duren voordat je er oog voor hebt, maar al snel zie je overal waar je kijkt mogelijkheden voor kadrering.

fotografie tips

2. Houd het eenvoudig

Er hoeft niet per se veel te gebeuren op je foto om een goed beeld te krijgen. Sterker nog, als je veel negatieve ruimte in je foto hebt, wordt het onderwerp juist extra benadrukt. Zorg voor wat extra ademruimte rond je focuspunt en je zult er meer aandacht op vestigen.

3. Verander je perspectief

Soms moet je in een lastige positie gaan staan om een mooie foto te maken. Ga ervoor. De meest voor de hand liggende manier om een foto te maken is vanuit een staande positie, waarbij je de camera voor je houdt, op ooghoogte. Soms werkt dat prima, maar wees niet bang om creatief te zijn met je hoeken. Als je je fotografie wilt veranderen van gewoon naar buitengewoon, verander dan je perspectief. Kies een ander gezichtspunt wanneer je een foto samenstelt.

Probeer eens vanuit een lage hoek te fotograferen met de focus op de voorgrond van de foto, voor een wazige achtergrond. Of probeer juist het tegenovergestelde. Een andere mogelijkheid is om recht omhoog naar je onderwerp te kijken. Je kunt natuurlijk ook hoog gaan zitten en naar beneden kijken, of door een object zoals een hek of een rekwisiet, zoals een kristallen bol, heen fotograferen. Hoe zit het met het vastleggen van een macrofoto? Dat is een perspectief dat maar weinig mensen te zien krijgen – de super close-up details van je onderwerp. Elk van deze opties biedt een uniek, interessant en gedenkwaardig perspectief. Deze tip komt dus ook goed van pas bij de andere fotografie tips.

4. Voeg diepte toe aan je foto’s

Geef je foto’s een gevoel van diepte door ze een driedimensionaal gevoel te geven. Door gebruik te maken van lagen (ook op de voorgrond) en hoofdlijnen trek je de kijker je foto in. Wanneer je iets toevoegt aan de voorgrond van een foto, zoals we bespraken met perspectief, geeft dat diepte en leidt het de kijker de foto in. De voorgrond kan je kijkers naar het onderwerp trekken of kan dienen als het onderwerp zelf. Vergeet niet dat je onderwerp niet altijd scherp hoeft te zijn.

Een andere manier om diepte toe te voegen is het gebruik van hulplijnen. Lijnen zijn overal om ons heen. Het kunnen al dan niet echte lijnen zijn. Het zijn de patronen in je foto die de kijker naar je onderwerp trekken. Zoek naar natuurlijke hoofdlijnen in alles, van een rij bomen tot een rivier, een brug, een hek of een weg.

fotografie tips

5. Gebruik de zon om een silhouet te maken

Het is meestal geen goed idee om in de zon te fotograferen. Daarom is dit ook een van de moeilijkste fotografie tips. Maar toch is er een eenvoudige truc om toch mooie silhouetfoto’s te maken. Bij silhouetten wordt uw onderwerp weergegeven als een donkere of zwarte omtrek tegen een heldere achtergrond. Er worden weinig of geen details vastgelegd in de schaduwvorm van het onderwerp, en het aandachtspunt is meestal een scherpe, heldere rand rond het onderwerp.

fotografie tips

Kies je onderwerp en plaats jezelf dan zo dat de zon direct achter dat onderwerp of een ander object op de foto staat. Afhankelijk van je onderwerp kun je een stukje van de zon zichtbaar maken. Zo ontstaat een lichtstraal die in het kader schijnt. Kijk of je een silhouet of gedeeltelijk silhouet verkiest, met de zon in of uit het kader.

Een andere optie, vooral als je onderwerp ver weg is, is om een object op de voorgrond te gebruiken om de zon af te schermen. In deze stadsfoto is het gouden uur aangebroken en staat de zon laag aan de hemel. Ik legde een silhouet van de skyline van de stad vast door het grootste deel van de zon te blokkeren met wat bladeren van een nabijgelegen boom.

Dus houd goed in de gaten wanneer de zon opkomt en ondergaat.

6. Zoek naar reflecties

Reflecties zijn een geweldige manier om een interessant perspectief op je onderwerp te bieden. In feite kunnen reflecties je foto volledig veranderen in een verbluffend meesterwerk, je moet alleen je oog trainen om ze te zoeken. Reflecties kun je overal vinden, in een plas in een stadsstraat, een ongerept meer, een spiegelende zonnebril of in het raam van een gebouw. Reflecties geven krachtige en vaak intrigerende beelden van anderszins gewone onderwerpen.

Op een dag met rustig weer biedt een watermassa zoals een meer, rivier of vijver een gladde, bijna glasachtige aanblik voor een mogelijk verbluffend beeld. Een winderige dag daarentegen kan een dramatischer beeld opleveren, met woelige golven en wervelingen waardoor elke zichtbare reflectie er vervormd uitziet, bijna abstract. Met ramen en glas kan van alles gebeuren, en vaak gebeurt dat ook, vooral met ramen van een gebouw in een drukke stadsstraat. Het kan zelfs zo druk zijn met bewegende voertuigen en mensen dat je alle actie pas later opmerkt als je aan het monteren bent. Glas kan ook dienen als spiegel of rekwisiet, waardoor je verschillende mogelijkheden hebt om je foto te maken en te bewerken.

fotografie tips

7. Zoek symmetrie

fotografie tips

De laatste van de fotografie tips gaat over symmetrie. Symmetrie wordt gedefinieerd als “de kwaliteit van het bestaan van precies gelijke delen tegenover elkaar of rond een as”. Je herkent symmetrie als je het ziet, en het houdt je vaak tegen.

Zie het als volgt: wat links is, is hetzelfde als wat rechts is. Of wat bovenaan staat is hetzelfde als wat onderaan staat. Voor een mooi symmetrisch beeld moet je de verticale lijnen verticaal houden en de horizontale horizontaal. Zoek naar symmetrie in de architectuur en in de natuur. Probeer tijdens het fotograferen zo dicht mogelijk bij een perfecte opname te komen, maar wees bereid om tijdens het bewerken de foto’s aan te passen en te perfectioneren.

De 7 belangrijkste fotografie tips kan jij nu toepassen in jouw werk. Vond je deze fotografie tips nou handig? En wil je jouw fotografiekunsten nog meer verbeteren? Klik dan deze link voor 7 verschillende fotostijlen